Hírek


„Egy emberként segített az ország”
2019. július 12. 11:07
Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője emléklapokat adományozott a munkálatokban részt vevő önkéntes tűzoltó egyesületnek. Az emléktárgyakat július 11-én az igazgatóság épületében adta át Haskó György tűzoltó alezredes, igazgató-helyettes a kárfelszámolásban részt vett hivatásos tűzoltók és önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai részére kiemelkedő helytállásuk elismeréseképpen.

Június 27-én déltől az Országos Meteorológiai Szolgálat többek között Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére is heves zivatar miatt másodfokú, narancs riasztást adott ki. Megbontott tetők, kidöntött fák, leszakított villany- és távközlési vezetékek miatt a viharral érintett megyékből csaknem 2700 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, kilencvenöt százalékuk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 80 településén összesen 5135 épület tetőszerkezetében tett kárt a vihar és lakhatatlanná vált 41 lakóépület. A kidőlt fák, kitört villanyoszlopok, villámcsapások és felsővezeték-szakadások miatt fennakadások voltak az áramellátásban is, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 93 településén 55 ezer fogyasztói helyen nem volt áram.

A vihartépte megyékbe, de főleg a szabolcsi területre gyakorlatilag az ország egész területéről érkeztek segítségül tűzoltók, 254 hivatásos kolléga 57 technikai eszközzel, valamint 191 önkéntes tűzoltó 40 technikai eszközzel támogatta a kárfelszámolást.

Békés megyéből június 28-án reggel indult útnak kettő gépjárműfecskendő egy nyolc fős beavatkozó egységgel, akiket a Hencz Antal, a Mezőberényi és a Tótkomlósi önkéntes tűzoltó egyesületek tagjaiból állítottak össze, hogy segítséget nyújtsanak a viharkárok felszámolásában. Továbbá megyénkből ezen túl további nyolc fő hivatásos tűzoltó is útnak indult, hogy négyük helyszíni műveletirányítóként nyújtsanak támogatást, valamint négyen a Gyulai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományából tartalék gépjárműfecskendőjükkel a kárfelszámolási munkálatokban vettek részt.

Emléktárgy elismerésben részesültek:

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából Egyed Lajos tűzoltó alezredes.

A Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség állományából Bánfi András tűzoltó főtörzszászlós, Kurta Miklós tűzoltó főtörzsőrmester, Molnár Levente tűzoltó főtörzsőrmester és Bucsai Sándor tűzoltó zászlós.

A Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség állományából Kovács Krisztián tűzoltó alezredes, Strobbel József tűzoltó őrnagy és Szabó Péter tűzoltó zászlós.

A Hencz Antal Önkéntes Tűzoltó Egyesület részéről Araczki Zsolt, Szitás Péter és Gulyás Tibor urak.

A Mezőberényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület részéről Csávás Tibor, Nagy Zoltán és Kiss Róbert urak.

A Tótkomlósi Önkéntes Tűzoltó Egyesület részéről Gyurcsi Sándor és Varga Zsolt urak.

Fotós: Gombos Erik tű. hdgy.

 

Kapcsolódó képek:

>>> További képek a galériában <<<