Hírek


Magyar siker a romániai gyakorlaton
2019. április 15. 14:38
Sikeresen szerepelt a HUNOR hivatásos mentőszervezet a Romániában április 1-15. között megrendezett, Vigorous Warrior 2019 elnevezésű NATO-gyakorlaton. A magyar mentőcsapat 8. és 13-a között nehéz városi kutató mentő kategóriával vett részt a tréningen.

A HUNOR kilencven fővel, keresőkutyával és tíz gépjárművel kapcsolódott be a gyakorlatba, amelyen öt romániai városban harminchat ország kétezer-ötszáz képviselője vett részt, földi, vízi és légi erőket is bevetve. A képzeletbeli országot erős földrengés sújtotta, több száz áldozatot szedve, a sérültek száma több ezer volt, épületek dőltek össze, megsérültek az alapvető infrastrukturális elemek. A magyar csapat két városban dolgozott, a műveleti napokon összesen csaknem száz embert „mentettek meg.”  
 
Jackovics Péter tű. ezredes, a HUNOR parancsnoka emlékeztetett arra, a mentőcsapat életében a mostani volt az első olyan gyakorlat, amelyen ilyen nagy létszámmal voltak jelen. Először utaztak katonai repülőgéppel, és ugyancsak először nyílt lehetőség arra, hogy hatvannégyen egyszerre szállhattak gépre, nem pedig kisebb csoportokban jutottak el a gyakorlat helyszínére – ez pedig a gyors reagálás szempontjából elengedhetetlen. A mostani volt az első alkalom, hogy mentőkutya került a katonai gép fedélzetére, ami egy sor kérdést felvetett. Az ezredes hozzátette, ez volt eddig a leghosszabb gyakorlat, négy teljes napot folyamatos munkával töltött a mentőcsapat. A legnagyobb távolság is most volt a kárterületek között, nem kevesebb, mint kétszázhetven kilométer. Jackovics Péter elmondta, a valóságban is földrengésveszélyes területen végrehajtott gyakorlat természetesen tanulságokkal is járt. Nyilvánvalóvá vált, hogy rendszeressé kell tenni a képzéseket, hogy a HUNOR folyamatosan képességei teljes birtokában legyen. Fontos, hogy az éleshez a lehető legjobban hasonlító helyzetekben kell kihívás elé állítani a mentőszervezetet. Hozzátette, a tréning tulajdonképpen diplomáciai küldetés is volt, a magyar mentőcsapat kivívta a házigazdák elismerését. Az ezredes úgy fogalmazott, a HUNOR nevét megjegyezték, több lett, mint egy mentőcsapat a sok közül. A tagok pedig „megérkeztek”, megértették, mit is jelent ehhez a kiemelkedő csapathoz tartozni, a feladatokat nagy önállósággal, gyakorlatias módon, ugyanakkor együttműködve oldották meg.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Fotós: HUNOR

 

Kapcsolódó képek:

Magyar siker a romániai gyakorlaton Magyar siker a romániai gyakorlaton Magyar siker a romániai gyakorlaton
>>> További képek a galériában <<<