Hírek


Továbbra is sok a lakástűz
2019. február 08. 11:12
Ezen a héten huszonnyolc alkalommal érkezett segélyhívás a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére.

Hétfőn reggel a Végegyházát és Mezőkovácsházát összekötő szakaszon kettő személygépkocsi összeütközött. A helyszínre a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik áramtalanították a gépjárműveket, valamint egy személy emeltek ki az egyik összeroncsolódott gépkocsiból. A baleset következtében egy személy a helyszínen életét vesztette, valamint további kettő fő megsérült, őket a mentők kórházba szállították. Az érintett útszakaszon a beavatkozás ideje alatt teljes útzár volt érvényben.

Kedden reggel Békésen egy családi házzal egybeépített kazánház égett. A helyszínre a békéscsabai és mezőberényi hivatásos, valamint a békési önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik kettő gyors-beavatkozó sugárral körülhatárolták, majd rövid időn belül megfékezték a lángokat és nagy teljesítményű ventilátorokkal átszellőztették az ingatlant. Az eset során személyi sérülés nem történt, ám a házban lakó személyeket rokonoknál kellett elhelyezni, mivel az ingatlan fűtése a továbbiakban nem volt lehetséges.

Kedden este Gyulán egy családi ház konyhájában keletkezett tűz, amely következtében az ingatlan füsttel telítődött. Az esethez a városi hivatásos egységek vonultak, akik egy sugárral megfékezték a lángokat, majd hőkamerával átvizsgálták és kiszellőztették az ingatlant. Az eset következtében egy személy kórházba szállították kivizsgálásra.

Szerdán délben Békéscsabán a Gábor Áron utcában egy tízemeletes épület külső burkolata meglazul az intenzív széllökések hatására és az alatta lévő járdára hullott ezzel veszélyeztetve a gyalogos forgalmat. A helyszínre a békéscsabai és gyulai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik kordonszalaggal lezárták a veszélyeztetett területet és magasból mentő szer alkalmazásával a fellazult vakolatot eltávolították. Az eset következtében senki nem sérült meg. Az érintett szakaszon a beavatkozás ideje alatt teljes útzár volt érvényben.

Tegnap délben Békéscsabán égett egy mintegy negyven négyzetméteres lakóingatlan. A helyszínre a megyeszékhelyi hivatásos tűzoltók vonultak ki nagy erőkkel, akik három sugárral és kézi szerszámokkal rövid időn belül megfékezték a lángokat, majd kiszellőztették és hőkamerával átvizsgálták az ingatlant a tűz további nyomai után kutatva. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Tűzoltóinkat a fent leírt esetek mellett további tizenegy esetben műszaki mentési munkálatok elvégzéséhez, valamint tizenkettő alkalommal tűzesetekhez riasztották.

A legtöbb lakástűz a fűtéssel, főzéssel, dohányzással, hibás, nem megbízható elektromos eszköz használatával hozható összefüggésbe. Ezekre érdemes odafigyelni:

  • Azokban a háztartásokban, ahol fával fűtenek, ne legyen túl közel a tüzelő a kandallóhoz, cserépkályhához, vagy kazánhoz. 
  • Ne fűtsenek háztartási hulladékkal! Az olyan kéményben, ahol akár csak két hétig szeméttel fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le, mint egy teljes fűtési szezonban egy olyan kéményben, amelynél megfelelő tüzelőt használtak.
  • Ahol rendszeresen szeméttel fűtenek, ott előbb-utóbb meg fog gyulladni a kéményben lerakódott kátrány és korom. A kéményről másodpercek alatt átterjed a tűz a ház tetejére.
  • Gyakori, hogy a dohányzás vezet sérüléssel járó, vagy halálos lakástűzhöz. Fekve, ágyban ne dohányozzanak, ne aludjanak el hamarabb, mint a cigaretta. 
  • A régen épült házakban több elektromos eszköz együttes használata túlterhelheti a hálózatot, ami miatt tűz keletkezhet. A régi elektromos rendszereket vizsgáltassuk felül egy villanyszerelővel!
  • Ha a biztosítékot rendszeresen lecsapják az elektromos eszközök, ha az elosztó, a hosszabbító, vagy a konnektor elszíneződött, el van deformálódva a hőmérséklettől, ne használjuk és hívjunk villanyszerelőt!
Fotós: Gombos Erik tű. hdgy., Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

 

Kapcsolódó képek:

Továbbra is sok a lakástűz Továbbra is sok a lakástűz Továbbra is sok a lakástűz
>>> További képek a galériában <<<