Hírek


Katasztrófavédelmi gyakorlat a dél-békési térségben
2018. október 13. 13:29
Az elmúlt két napban törzsvezetési és terepgyakorlatot szervezett Mezőkovácsházán az orosházi katasztrófavédelmi kirendeltség, mely során a mezőkovácsházi és az orosházi járás önkéntes mentőszervezete, a Dél-Békés Mentőcsoport tagjai hajtottak végre szakfeladatokat.

A mentőcsoport 2013. októberében szerzett öt évre szóló nemzeti minősítést, melynek birtokában az önkéntesek – a hivatásos katasztrófavédelmi szerv irányításával - részt vehetnek a hazai katasztrófák és veszélyhelyzetek hatásai elleni védekezésben alapvető vízkár-elhárítási, városi kutató-mentő és műszaki mentési feladatok végrehajtásával.

A mostani gyakorlat lényege az engedély megújítása volt, illetve az, hogy két új szakterületre (vezetés-irányítási és logisztikai képesség) is minősítést szerezzen a mentőcsoport.

A kétnapos gyakorlat feltételezése szerint október hónap első felében rendkívül csapadékos időjárás érintette Békés megye déli területét, amely elsősorban Mezőkovácsháza település mélyebben fekvő részein lakóházakat veszélyeztető belvízi elöntésekhez vezetett. A nagymennyiségű csapadék mellett az orkán erejű szél mintegy száz épületben, továbbá az elektromos hálózat elemeiben jelentős károkat, valamint az áramszolgáltatásban fennakadásokat okozott.

A Mezőkovácsházán kialakult káresemények mennyisége, jellege és kiterjedése miatt a város polgármestere elrendelte a település önkéntes mentőcsoportjának készenlétbe helyezését. Ezen túl a hivatásos katasztrófavédelmi szerv védekezési feladatainak támogatására a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója - a Békés Megyei Védelmi Bizottság elnökének tájékoztatása mellett – elrendelte a járás védelmére megalakult Dél-Békés Mentőcsoport teljes állományának alkalmazását.

Október 12-én kora reggeltől a mentőcsoport a feladatok irányítását végző operatív törzs által meghatározott káresemények felszámolására, elsődlegesen eltűnt személyek felkutatására, városi kutatás és mentésre, műszaki mentésre, továbbá vízkár-elhárítási feladatokra került igénybevételre. Az elhúzódó beavatkozás miatt az állomány saját elhelyezését is meg kellett oldja. Ezt követően logisztikai feladatként a fedél nélkül maradt lakosok számára étkezést biztosított, továbbá krízisintervenciós és humanitárius programokat szervezett a mentőcsoport.

A gyakorlatban a mentőcsoport önkéntes állományán túl hivatásos katasztrófavédelmi szakemberek, az áramszolgáltató munkatársai, a Békés Megyei Védelmi Bizottság titkársága, valamint további társszervek és együttműködő szervek, szervezetek is részt vettek összesen százharmincnyolc fővel.

A végrehajtott feladatokat Haskó György tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott igazgató-helyettese megfeleltre értékelte, melynek eredményeképpen a Dél-Békés Mentőcsoport sikeres minősítést, illetve újra minősítést szerzett.

 

Fényképek: Szűcs Csaba tűzoltó alezredes


 

Kapcsolódó képek:

Katasztrófavédelmi gyakorlat a dél-békési térségben Katasztrófavédelmi gyakorlat a dél-békési térségben Katasztrófavédelmi gyakorlat a dél-békési térségben
>>> További képek a galériában <<<