Hírek


Földrengés sérültjeit mentette a HUNOR a harmadik napon
2018. október 11. 09:01
A HUNOR mentőszervezet negyvenkét tagja szerda kora délután kapta meg következő feladatát a Szerbiában október 7-12. között zajló NATO katasztrófakövetkezmény-kezelési terepgyakorlaton: az Arandelovac település közelében fekvő samotgyár területén egy földrengés következtében romosodott csarnoképületből kellett kimenteniük a bent rekedt sérülteket.

A kárhelyszínre riasztott magyar egységek áttörték a csarnok egyik falát, így jutottak be az épület belsejébe, majd keresőkutyákkal átvizsgálták a mintegy ezer négyzetméteres csarnokot. A két keresőkutya sérülteket és halottakat is talált. A mentőegységeknek többtonnás berendezések alól kellett kiszabadítaniuk az áldozatokat: először csörlő segítségével elvontattak egy súlyos gépet, majd egy körülbelül két méter átmérőjű, tömör fémdarabot kellett felemelniük, hogy az alájuk szorult sérülteket kimenekíthessék. Ezt követően magasból mentési feladatokat hajtottak végre, kötéltechnika alkalmazásával. Az egységek két sérültet és két holttestet emeltek ki a romok alól.
 
A harmadik nap következő feladatát már az egyre intenzívebb sötétségben kezdte végrehajtani a HUNOR: egy másik, mintegy háromszáz négyzetméter alapterületű csarnokban kellett magasból menteniük. A mentés rendkívül veszélyes, a valóságban is instabil épületszerkezetek között zajlott, ráadásul világítás mellett, ezért a feladatot fokozott óvatossággal végezték. Az épület több szintjén és több helyiségében is találtak áldozatokat, végül tizennégy sérültet mentettek ki. Mindeközben a csapat keresőkutyái a csarnok környezetét is átvizsgálták, ahol egy holttestet találtak, a munka késő estig tartott. A kárterületen a HUNOR mellett ukrán, moldáv, macedón és bosnyák egységek is dolgoztak.
 
A gyakorlatot irányító törzs munkájában részt vett Jackovics Péter tű. ezredes, a HUNOR mentőszervezet parancsnoka is. A negyvenkét fős kontingens szerdai munkáját a NATO szakértői csoportja is megtekintette: a szakemberek őszinte elismeréssel szóltak a magyar mentőcsapat munkájáról.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Fotós: HUNOR Hivatásos Mentőszervezet

 

Kapcsolódó képek:

Földrengés sérültjeit mentette a HUNOR a harmadik napon Földrengés sérültjeit mentette a HUNOR a harmadik napon Földrengés sérültjeit mentette a HUNOR a harmadik napon
>>> További képek a galériában <<<