Hírek


Kígyózó sorban álltak a véradók
2018. október 10. 16:01
Országos véradást szervezett a katasztrófavédelem három nappal a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja, október tizenharmadika előtt. Minden megye igazgatósága lehetőséget biztosított a véradásra, így a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon is jelentkezhettek az önkéntesek. A Békés megyei véradáshoz összesen hetvennyolcan csatlakoztak.

A tűzoltóság első emeleti tantermében tizenhárom órától tizenhat óráig várták az önkénteseket a kihelyezett véradó-állomáson. Legtöbben a hivatali munkarendben dolgozó állományból jelentkeztek véradásra, de voltak a véradók között korábban a megye állományában dolgozó már nyugdíjas önkéntesek is.

Mivel hazánk a természeti katasztrófák vonatkozásában a veszélyeztetettebb országok közé tartozik, a klímaváltozás természeti sokszínűségre gyakorolt hatása szempontjából, a katasztrófavédelem szakmai tevékenységében az Európai Unióhoz történt csatlakozás óta a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre. A természeti csapások megelőzésében a lakosság számíthat a szakemberek és a társadalom támogatására. A megelőzésben a lakosság környezettudatos életvitelének is kiemelt szerep jut.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az Egyesült Nemzetek Szervezete 1989-ben jelölte ki, akkor október második szerdájára tették, később október tizenharmadikát nevezték ki világnapul. Az ENSZ minden évben valamilyen célt is kijelöl.

Ez a nap is figyelmeztet minket arra, hogy a legtöbb természeti katasztrófa emberi behatásoktól mentesen alakul ki, így mindig legyünk tisztelettel a természet felé.

Fotós: Gombos Erik tű. hdgy.

 

Kapcsolódó képek:

Kígyózó sorban álltak a véradók Kígyózó sorban álltak a véradók Kígyózó sorban álltak a véradók
>>> További képek a galériában <<<