Hírek


Műszaki mentő versenyen vettek rész tűzoltóink
2018. október 05. 09:26
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság első alkalommal rendezte meg október 2-3-án a hivatásos tűzoltók számára az Országos Tűzoltó Műszaki-mentő Versenyt. A Tatán megtartott vetélkedőn a kollégák arról adtak számot, mennyire felkészültek a közlekedési balesetek során végrehajtandó műszaki mentési feladatokra.

A tűzoltósági szakterület a versenyt azzal a céllal hívta életre, hogy a szervezet bemutassa és fejlessze a beavatkozói, irányítói állomány műszaki mentési ismereteit, emellett versenykörülmények között nyíljék lehetőség a műszaki mentési eszközök használatának gyakorlására. A verseny célja továbbá az, hogy a beavatkozó állomány gyakorolja a közlekedési baleset sérültje kimentésének, kiemelésének, ellátásának a menetét, de a vetélkedőn fontos szerep jutott az állomány csapatmunkájának, kommunikációjának is. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő mindehhez hozzátette, a vetélkedő elindításában hangsúlyos szerepet játszott, hogy a tűzoltói beavatkozások jelentős részét a műszaki mentések teszik ki, a beavatkozásoknál használt eszközök terén pedig komoly fejlődés ment végbe. Ráadásul a magyar csapatok több hasonló külföldi versenyen vesznek részt, ideje volt itthon is megszervezni ugyanezt – fogalmazott a tábornok. A megméretés nem titkolt célja, hogy mindenki tanuljon, nemcsak a saját, hanem a többi csapatnak sorsolt feladatból is.
 
A versenyen minden megyét és a fővárost egy raj képviselte, a csapat egy kizárólag irányítói feladatokat végző irányítóból, egy, az alapvető egészségügyi ellátásért felelős (optimális esetben disaster medic képesítéssel rendelkező), illetve négy beavatkozó tűzoltóból állt. Azt helyben döntötték el, hogy az országos versenyre hogyan állították össze az egységet: akadt, ahol válogatót rendeztek, máshonnan összeszokott gárdát küldtek Tatára. Feladatból húszat állítottak össze a szervezők, sorsolás döntötte el, hogy melyik csapatnak melyik beállított szituációt kellett megoldania. Valamennyi „autóbalesetnél” megsérült valaki, mindegyik helyzetnél nekiütközött a jármű valaminek: másik kocsinak, betonpillérnek, vagy éppen szalagkorlátnak, a legtöbb esetben valamelyik autó fel is borult – a beállítások mindegyike olyan balesetet szimulált, amellyel a tűzoltók nap mint nap találkoznak az utakon.
 
A feladat megoldására húsz percük volt a csapatoknak. Az indítás előtt egy kijelölt zónába kellett elhelyezniük a versenyfeladat során használni tervezett felszereléseket. Már itt fontos volt, hogy miként döntenek, hiszen később csak azokat a felszerelések használhatták, amelyek bekerültek a zónába. A csapattagoknak teljes védőruházatban kellett megoldaniuk a feladatokat.
 
A pályabírók számos szempont figyelembevételével értékelték a csapatok munkáját. Számított egyebek mellett, hogy helyes-e a beavatkozás taktikája, milyen az irányítói munka, hogyan zajlik a felderítés, milyen jól választották meg a kollégák a sérült kimentésének útját, hol jutottak be az érintett járműbe, milyen színvonalon használták a műszaki mentő felszereléseket, mennyire gondoskodtak maguk és a sérült biztonságáról, hogyan látták el a sérültet, felismerték-e, és helyesen ismerték-e fel a sérüléseket, hogyan kommunikáltak a bajba jutott emberrel, illetve csapaton belül. Kirov Attila tű. alezredes, versenybíró elmondta, figyelmük mindenre kiterjedt, kezdve a mentő- és védőeszközök szabályos használatától a balesetes kocsik megfelelő rögzítésén át a sérülttel való bánásmódig. A tapasztalatok azt mutatták, tette hozzá az alezredes, hogy olykor az idő tréfálta meg a versenyzőket, de többször az egymásnak ütközött kocsik stabilizálása, illetve a sérült kimentése útjának megválasztása is fejtörést okozott.
 
A versenyt végül a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata nyerte. Második helyen a fővárosi, míg harmadik helyen a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata végzett. A verseny legjobb eredményét elért csapat a fényes trófea mellett emléktárgyat is kapott, amelyet Magyarország belügyminisztere, dr. Pintér Sándor nevében dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója adott át a Komárom-Esztergom megyei tűzoltóknak.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata a megmérettetés során több csapatot is maga mögé utasítva a tizenegyedik helyen végzett.
 
A versenyfeladat taktikai kategóriájának különdíját a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata vehette át, míg az egészségügyi kategória különdíját a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata, a technikai kategória különdíját a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata, a versenyfeladat eszközhasználati kategóriájának különdíját pedig a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata nyerte el. Az első három helyezettet a Wéber Rescue és a Pirotext Kft. is különdíjakban részesítette.

Fotós: Zantleitner Ingrid - 24 Óra Napilap

 

Kapcsolódó képek:

Műszaki mentő versenyen vettek rész tűzoltóink Műszaki mentő versenyen vettek rész tűzoltóink Műszaki mentő versenyen vettek rész tűzoltóink
>>> További képek a galériában <<<