Hírek


eCall rendszer lehetőségei
2018. augusztus 28. 13:31
Egy európai uniós rendelet szerint az áprilistól uniós piacra kerülő gépjárművek csak akkor kapnak típusbizonyítványt, s lehet azokat forgalomba helyezni, ha bennük van az eCall rendszer működtetéséhez szükséges fedélzeti egység. Az eCall segélyhívó illeszkedik az európai környezetbe, s a meglévő – rendőrség által működtetett – 112-es egységes segélyhívó rendszerhez kapcsolódik.

Minden eCall rendszerrel felszerelt gépjárműben van egy fedélzeti egység, amely vészhelyzet esetén működésbe lép, ilyen például a légzsák kinyílása. Ekkor a fedélzeti egység automatikusan előállít egy úgynevezett MSD-csomagot (adatcsomagot), amely tartalmazza a gépjármű adatait, pontos helyzetét, GDS koordinátáit, továbbá hangkapcsolatot is indít a segélyhívó operátora felé. Ezzel együtt továbbítja az adatokat a 112-es segélyhívó kezelőjének.

Emellett a járműben ülők az eCall gomb megnyomásával is tudják majd tárcsázni a 112-őt. Ennek az eszköznek a révén sokkal gyorsabban jutnak el az információk az érintett szerveknek, s az így megspórolt idő “életeket ment”. Ez a fejlesztés olyan eseteknél kiemelten hasznos, ha például éjszaka, illetve nem látható területen történik baleset, ha például árokba borul egy jármű.

A rendszer kiépítésének elterjedésével, lehetőség nyílik a gyors segítségnyújtás révén jelentősen csökkenni fog a halálos balesetek, illetve a súlyos szövődményekkel járó balesetek száma. A hálózat magyarországi felelőse a Magyar Autóklub. Hozzájuk futnak be elsőként az adatok, így a téves riasztásokat is kiszűrik majd. Ha az operátoruk megbizonyosodott arról, hogy jogos a hívás, továbbítják az adatokat a 112-nek.

A három készenléti szerv, a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem abban állapodott meg, hogyha nem sikerül hangkapcsolatot felvenni a gépjárműben ülőkkel, akkor mindannyian a helyszínre küldik egységüket.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai gyakorlatban is találkoztak már olyan káresettel, amely során az eCall berendezés segélykérésére kellett reagálnia a vonulós egységeknek. A tegnap nap során Mezőberényben a Szabó Árpád utcán kettő személygépjármű ütközött, amely következtében a fent említett rendszerrel szerelt gépjármű fedélzeti rendszere riasztást küldött a 112-es segélyhívó számra. A helyszínre a mezőberényi hivatásos tűzoltók vonultak, akik a helyszínt biztosították a rendőrség kiérkezéséig. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Fotós: Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

 

Kapcsolódó képek:

eCall rendszer lehetőségei eCall rendszer lehetőségei eCall rendszer lehetőségei