Hírek


Véget ért a legerősebb tűzoltók versenye Bükfürdőn
2018. augusztus 27. 14:01
Vas megye először adott otthont a TFA (Toughest Firefighter Alive) nemzetközi tűzoltó sportbajnokságnak. Idén hét országból százhatvankilenc tűzoltó érkezett a nemzetközivé vált viadalra.

Az augusztus 24-25-én megtartott versenyt a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot” Alapítvány, a Tűzoltás-mentés Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület közösen rendezte meg Bük város melletti gyógyfürdőjéről híres Bükfürdőn. A kétnapos megmérettetésre az ország minden részéről érkeztek tűzoltók, de a küzdelemben részt vettek szlovén, osztrák, lengyel, román, szlovák és német versenyzők is.

Az első hat versenyszám során a tűzoltóknak először egy tizenkilenc kilogramm összsúlyú tömlőt kell egy állványzatra felvinniük a vállukon, majd az állványzat tetején található tárolóba helyezniük. Ezt követően két tekercstömlőt húznak fel egy kötél segítségével, amelyet szintén a tárolóba helyeznek. Ha ezzel végeztek, egy négy kilogrammos kalapács folyamatos ütésével kell egy fém gerendát másfél méter távolságra eljuttatniuk, és egy több mint negyvenkét méteres szlalom pályát végigfutniuk anélkül, hogy eldöntenék a bójákat, vagy a célt. Ezután felvesznek egy vízzel teli tömlőt, amit több mint húsz méter távolságra húznak el. Miután a sugárcső átér a lengőajtókon (azaz átlépi a küszöböt), a versenyző kinyitja a sugárcsövet, eltalálja vízzel a célt, majd elzárja a sugárcsövet és azt a földre helyezi. A következő feladat során egy nyolcvan kilogrammos bábut cipelve, húzva térnek vissza a célig. Természetesen a tűzoltóknak minden feladatot teljes bevetési védőruha használata mellett kell teljesíteniük.

Az első és a második versenynap izzasztó feladatait a legtöbb versenyző sikeresen leküzdötte és teljesítette, mindezzel tanúbizonyságot tettek arról, hogy milyen kitartás jellemzi a tűzoltókat legyen az hivatásos, önkéntes, vagy létesítményi.

A meleg, záporokkal tarkított két nap alatt a kollégák és a nézők buzdítása összes erőtartalékuk mozgósítására bírta a résztvevőket. A látványos versenyt sokan kísérték figyelemmel, hangosan buzdítva a hazai és külföldi legerősebb tűzoltókat.

Ha sikerült végrehajtani a feladatot, már „csak” egy dolog maradt hátra: végérvényesen leállítani az időmérést. Volt, aki mosolygott, mások arca azonban már eltorzult a fáradtságtól, amikor a megváltást jelentő időmérőhöz értek.

A két nap tizenkét próbája alapján mérhették össze teljesítményüket a versenyre benevezett versenyzők. Igazgatóságunk indulói az alábbi eredményeket érték el:

A harminc év alattiaknál férfi kategóriában Váczi István tűzoltó őrmester a 25. helyet, míg Uhrin Péter tűzoltó őrmester az 50. helyet szerezte meg. A harminc és negyven év közöttiek versenyében Ambrus József tűzoltó hadnagy a 14. helyen, valamint Gulyás János tűzoltó főtörzsőrmester a 44. helyen végzett. A legmagasabb korosztályi kategóriában, a negyven pluszosoknál Pepó János tűzoltó zászlósnak a 2. helyet sikerült megszereznie.

A kiváló eredményhez kollégáinknak ezúton is gratulálunk!

Fotós: Balogh Eszter és Egyed László - Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Vinczéné Varga Ágnes - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Kapcsolódó képek:

Véget ért a legerősebb tűzoltók versenye Bükfürdőn	Véget ért a legerősebb tűzoltók versenye Bükfürdőn	Véget ért a legerősebb tűzoltók versenye Bükfürdőn
>>> További képek a galériában <<<