Hírek


Újabb tűzvédelmi műszaki irányelv módosult
2018. július 03. 12:00
A tűzvédelmi szakemberek javaslatainak figyelembevételével bővült a „Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem” című tűzvédelmi műszaki irányelv.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi és kéményseprő-ipari szabályozási, valamint tűzmegelőzési főosztályának munkatársai közösen, külső szakemberek bevonásával elkészítették és július 2-án megjelent a „Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem” című műszaki irányelv módosítása.
 
A dokumentumban kisebb pontosításokat hajtottak végre, illetve néhány bővítés is történt. Módosultak a napelemes rendszerek DC-oldali tűzeseti lekapcsolására vonatkozó megoldások. Új elemként a tűzvédelmi műszaki irányelv kibővült a ponyvaszerkezetű építmények villámvédelmére vonatkozó megoldásokkal. Ezek segítséget nyújtanak a tervezőknek ahhoz, hogy egységesen tudják kiszámítani a villámvédelmi kockázatkezelést, valamint kialakítani a villámvédelmet. Kisebb módosítás történt a korlátozott mértékű robbanásveszélyes térrészek kiterjedésének meghatározásában, illetve az egységes értelmezés érdekében a szakemberek kidolgozták, hogyan alakítható ki a koordinált túlfeszültség-védelem. Az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem kapcsán a megfelelő töltéselvezetés biztosítása érdekében a jövőben a megfelelő vezetőképességű betonburkolaton kívül olyan kerámialapokból készült burkolat is alkalmazható, amely nem tartalmaz műgyanta kötőanyagot és megfelelő vezetőképességgel rendelkezik, feltéve, hogy a fektetés során gondoskodnak a megfelelő földelésről.
 
A tűzvédelmi műszaki irányelveket elérheti a Tűzoltóság\Tűzmegelőzés\Új Országos Tűzvédelmi Szabályzat\Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek menüponton belül ide kattintva olvasható.