Hírek


Tűzgyújtási tilalom Békés megyében
2018. június 04. 14:10
A Békés megyében található erdőkre és fásításokra, valamint az ezek határaitól számított kétszáz méteren belüli területekre jelenleg általános tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint a közút és vasút menti fásításokban, továbbá a parlag- és gazégetés is. Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, a közúton és vasúton utazók fokozottan figyeljenek arra, hogy égő cigarettacsikket és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

A tűzvédelmi korlátozások megszegése bírsággal sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Nemrégiben új, az eddiginél rugalmasabb tűzgyújtási tilalmi rendszer lépett életbe, a módosított struktúrának köszönhetően gyorsabbá vált a tilalom elrendelése és visszavonása, ezáltal a rendszer hatékonyabban reagál az időjárási körülmények változásaira.

A tűzgyújtási tilalommal érintett területet az új rendszerben naponta jelölik ki a szakemberek, mérlegelve a várható időjárást, az erdőben keletkezett biomasszát és a megelőző időszak tűzeseteit.

A bevezetett tűzgyújtási tilalom idején kérjük figyelembe venni, hogy a tűzgyújtást szabályzó önkormányzati rendeletekben foglaltak módosulhatnak.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról az www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők.

Fotós: Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság