Hírek


Szabadtéri tűzesetek megelőzése
2018. május 31. 13:46
A nyár beköszöntével megszaporodhat az avar-, bozót-, nádas tüzek száma Békés megye területén. Várhatóan az elkövetkezendő időszak csapadékmentes időjárási körülményei, illetve az előttünk álló kánikula miatt nőni fog a szabadtéri tűzesetek kialakulásának kockázata, amely komoly veszélyt jelenthet anyagi javainkra, vagy akár testi épségünkre is.

A szabadtéri tűzesetek kilencvenkilenc százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza, ezáltal a megelőzésénél kulcsfontosságú a kockázati tényezők felismerése, amivel az állampolgárok csökkenthetik a szabadtéri tüzek kialakulásának lehetőségét, így növelve lakókörnyezetük biztonságát. Az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival:

  • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.
  • Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos.
  • A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.
  • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
  • Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.
  • Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az húszezer forinttól hatvanezer forintig terjedő bírságra számíthat.

Aki engedély nélkül éget külterületen, az ötvenezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat.

Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, húszezer forinttól három millió forintig is terjedhet a bírság.

Fotós: Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság