Hírek


Tájékoztató a jogszabályi előírásokról
2016. március 08. 16:01
A napokban szakmai fórumot tartott a szeghalmi katasztrófavédelmi kirendeltség a társasházak közös képviselői részére.

Otthonunk és lakókörnyezetünk biztonsága mindannyiunk számára fontos. A biztonságról általában az embernek a betörések elleni vagyonvédelem jut eszébe, de arra is gondolnunk kell, hogy egy esetleges tűzeset során a vagyoni értékeink, legrosszabb esetben az egészségünk károsodhat. Minden társasházra, és a társasház minden lakójára igaz, hogy kötelesek az általános és a társasházra vonatkozó egyedi tűzvédelmi használati szabályokat betartani.

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szól 1996. évi XXXI. törvény 19/A. § alapján "A jogszabályban meghatározott lakó- és üdülőegységre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat, a riasztás, a menekülés lehetséges módozatait, a tűzvédelmi eszközök használatára vonatkozó előírásokat az épületre vonatkozó tűzvédelmi használati szabályok tartalmazzák”.

A tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet 4/A. § alapján, a háromszintesnél magasabb (tehát földszint + három emelet) és tíznél több lakást magában foglaló épületben, épületrészben a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosa köteles írásban kidolgozni az épületre, épületrészre vonatkozóan a tűzjelzés tartalmi követelményeit, az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szabályait, a tárolásra vonatkozó előírásokat, a nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat, a tüzelő- és fűtőberendezések, továbbá az elektromos berendezések használatának előírásait, a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó szabályokat, a lakók, illetve az ott-tartózkodók riasztásának és menekülésének lehetséges módozatait, a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára vonatkozó előírásokat, valamint gondoskodni ezek megismertetéséről, megtartásáról és megtartatásáról.

Ezt a kötelezettséget legkésőbb 2016. március 31-ig teljesíteni kell a társasházaknak!

 

 

Fényképek: Szabó Péter tű. zászlós


 

Kapcsolódó képek:

Tájékoztató a jogszabályi előírásokról Tájékoztató a jogszabályi előírásokról Tájékoztató a jogszabályi előírásokról
>>> További képek a galériában <<<