Hírek


Együtt gondolkodni, cselekedni, és együtt örülni
2013. október 09. 19:15
Ünnepélyes keretek között avatták fel október 9-én a 2012 áprilisában indított őrsprogram újabb állomásának tekinthető mezőberényi őrsöt. A békéscsabai hivatásos tűzoltó-parancsnokság alárendeltségében működő szervezeti egység hat település több mint 17 ezer lakója számára jelent nagyobb biztonságot.

Az ünnepélyes átadáson Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója beszédében elmondta, az új őrs kötelékében szolgálatot teljesítőknek nemcsak a tűzoltás és a műszaki mentés a feladata, hanem szerepet vállalnak a hatósági megelőző tevékenységben, a polgári védelmi erők és eszközök szervezésében, irányításában, a kritikus infrastruktúrák védelmében, valamint közreműködnek a helyi védelmi bizottsági munkában és a veszélyes anyagok szállításának ellenőrzésében is. Az altábornagy hozzátette, a fennállásának 120. évfordulóját ünneplő mezőberényi egyesület önkéntes és az újonnan létrehozott őrs hivatásos tűzoltói az eddiginél sokkal szorosabb kapcsolatban dolgozhatnak tovább. Összehangolt cselekvésükkel, szorgalmukkal, a káresetek gyors felszámolásával és a veszélyhelyzetek hatékony megelőzésével példát mutathatnak az ország valamennyi térségének, településének.

A főigazgató ünnepi szavai után Erdős Norbert, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja emelte ki, büszke arra, hogy hozzájárulhatott Közép-Békés védelmének erősítéséhez, amellyel Mezőberény, Murony, Csárdaszállás, Bélmegyer, Köröstarcsa és Kamut térsége az ország egyik legbiztonságosabb területévé vált.

Szavait megerősítette Siklósi István, Mezőberény polgármestere elmondta, a városlakók szemében megnyugvást lát, „az őrs átadásával a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a 120 éve működő Mezőberényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a város vezetése, valamint a Békés Megyei Kormányhivatal bizonyította, hogy érdemes együtt gondolkodni, cselekedni és örülni. A település sajátjának tekinti az őrsöt, amely immár a biztonság jelképe".

Az emléklapok és az emléktárgyak átadása után a főigazgató szalagot helyezett el a Mezőberényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület zászlaján alapításának 120. évfordulója alkalmából. Az egyesület elnöke, Halász József megköszönte az összefogást, amely az őrsöt életre hívta. Szavaiban az önkéntesek töretlen tettrekészségét és lendületét, a segítségnyújtás önzetlen tisztaságát, az utánpótlás lelkes nevelését ígérte.

Az őrs épületét és a rendszerbe állított gépjárműfecskendőt a történelmi egyházak képviselői áldották meg, kérve a Teremtőt a felelősségteljes munkát végző tűzoltók védelmére, s a beavatkozásokkor fontos lélekjelenlét megtartására.

Az esemény zárásaként Bakondi György, Erdős Norbert és Siklósi István átvágta a nemzeti színű szalagot, majd Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője mondott pohárköszöntőt. Kiemelte, ahhoz, hogy az őrs betöltse szerepét, hogy valóban nőjön Békés megye biztonsága, a Mezőberényben szolgálatot teljesítő hivatásos tűzoltók kiemelkedő munkájára van szükség. A megyei igazgató hozzátette, elvárása továbbra is az alázat, a rátermettség és a precíz munkavégzés. A beavatkozók október elsejétől több mint 17 ezer emberhez juthatnak el a baj órájában, ami hatalmas felelősség, ezért egy pillanatra sem szabad elfelejteniük, hogy csak a hivatástudat és a bátorság ad belső tartást és emberi méltóságot. Mint mondta, mindannyian tudjuk, a tűzoltó nem azért rohan be az égő házba, mert rettenthetetlen, hanem mert az elhivatottsága erősebb a félelménél.

Ehhez az elhivatottsághoz kívánt végül sok erőt és kért példamutató szolgálatot a főigazgató.

Fotós: Dr. Nagy Szilvia tű. hadnagy

 

Kapcsolódó képek:

Együtt gondolkodni, cselekedni, és együtt örülni Együtt gondolkodni, cselekedni, és együtt örülni Együtt gondolkodni, cselekedni, és együtt örülni
>>> További képek a galériában <<<