Körös Mentőcsoport 2015 évi gyakorlatai (Románia Taut település Gyula-Szanazug)


Körös és a Dél-Békés Mentőcsoportok éves törzsvezetési és terepgyakorlata

2013. évi rendszerbe állító és nemzeti minősítő megyei valamint országos szintű gyakorlatok kiemelt fontosságú elemként szerepeltek a Békés MKI szakmai feladatai között, ennek megfelelően megyei rendeltetésű Körös Mentőcsoport (a továbbiakban: KMCS) mellett a járási mentőcsoportok megalakítása és éves ismétlő gyakoroltatása is. A megye valamennyi járásban összesen 357 fővel van megalakítva önkéntes megyei és járási mentőszervezet.

 

2015-ben Körös és a Dél-Békés (a továbbiakban: DBMCS) Mentőcsoportok határ menti együttműködési törzsvezetési és terepgyakorlaton vettek részt a Romániában, ahol egy lezuhant utasszállító repülőgép balesetét szimulálták. Az Arad Megyei Sürgősségi Esetek Főfelügyelősége a 2015. májusában aláírt együttműködési megállapodásban foglaltak szerint segítséget kért a Békés MKI-tól. A megyei főügyelet a KMCS-t és a DBMCS riasztotta, hogy segítsenek a mentésben. A mentőcsoportok a riasztástól számított 3 órán belül készen álltak, és 27 fővel, valamint 9 gépjárművel gyakorlatoztak az Arad megyében lévő Taut község térségében lévő víztározónál kialakított kárterületeken. A KMCS a műveleti irányítás mellett búvárokkal, kutyás keresőkkel és légi felderítő drónnal a kutatásban és a mentésben vett részt, a DBMCS terepjáró járműves terepkutatás mellett a logisztikát és az egészségügyi biztosítást nyújtotta. A gyakorlat jó lehetőséget biztosított arra, hogy a megalakított Békés megyei mentőcsoportok első alkalommal vehessenek részt külföldön más nemzet hivatásos és önkéntes szervezeteivel közös kiképzésen.

 

 

A megyei és járási mentőcsoportok éves törzsvezetési és terepgyakorlata

2015-ben összevont éves ismétlő törzsvezetési és terepgyakorlatot tartott a Békés MKI a megyei és járási mentőcsoportok részére összesen 186 fő részvételével, mivel valamennyi mentőcsoport rendelkezik nemzeti minősítéssel. Az önkéntesekre elsősorban árvízi védekezési, kutyás terepkutatási, búvár és műszaki járműmentési feladatok vártak, Gyula település környezetében kialakított kárhelyszíneken. A gyakorlaton azonos képességű elsősorban a vizek kártételeihez, továbbá az árterületi valamint víz alatti és felszíni kutatás-mentési feladatok végrehajtásához kapcsolható képességek gyakoroltak különböző mentőcsoportokat együtt alkalmazva összekovácsolási céllal, civil helyszíni irányító parancsnokok bevonásával.

 

 


 

Kapcsolódó információk: